17 november 2011

Ärtsoppa med fläsk och pannkakor


Idag är det torsdag. Och på torsdagar är det ärtsoppa och pannkakor som gäller. För första gången någonsin ger jag mig på att göra soppan i egen regi. Jag följer receptet (så gott det går) ur Christer Lingströms och Ingemar Unges “Svenska Smaker - från Edsbacka krog till resten av världen”.

Att göra egen ärtsoppa kräver framförhållning eftersom ärtorna ska blötläggas i tolv timmar innan de tillagas. Igår, vid niotden, häller jag ett kilo ärtor i en kastrull, slår på tre och en halv liter kallt vatten och avslutar med ett motsvarande antal matskedar flingsalt. Men redan här uppstår det första frågetecknet: hur ska jag nattförvara kastrullen med ärtor? Kan den stå framme i rumstemperatur på den kalla spisen eller bör jag ställa in den i kylskåpet. Efter en tids Googlande hittar jag slutligen någon som verkar ha en bestämd åsikt i ämnet: skribenten hävdar att blötlagda ärtor ska stå svalt men absolut inte kallt. Därmed går både kylen och balkongen bort som möjliga lösningar. Det blir till att ställa kastrullen vid balkongdörrarna med en av dörrarna på glänt med förhoppningen om att den kalla kvällsluft som sipprar in ska erbjuda tillräcklig kylning.



På morgonen visar det sig att ärtorna har sörplat i sig åtminstone hälften av vattnet och med det blivit ungefär dubbelt så stora. Med blötläggningen avklarad kan man ge sig på den egentliga matlagningen. Vad gäller fläsk, vilket är det givna köttinslaget i en ärtsoppa, så säger receptet att man kan använda endera två kilo rimmad fläsklägg eller 800 gram rimmad grisbog. Affären hade inte grisbog men väl fläsklägg utan ben. Två kilo av den senare sorten verkar dock vara på tok för mycket kött varför jag (på Marianas kloka inrådan) nöjer mig med ett kilo. Jag antar att benet hade stått för en del av vikten som man i det här fallet kan bortse ifrån.

Fläskläggen placeras i en gryta och täcks med kallt vatten. Vattnet får koka upp och sedan ska man lägga i två morötter och tre gula lökar. Jag skalar morötterna och lökarna, delar de förra i halvor och de senare i fjärdedelar. Alltihopa får sedan stå och puttra i en timme. Därefter flyttar jag över fläsk, grönsaker och spad till en större kastrull i vilken jag också häller ärtorna. Receptet föreslår att kryddorna, två teskedar av vardera mejram och timjan, ska vara inbundna i en gasbinda men eftersom jag inte har någon sådan hemma, häller jag kryddorna rätt ner i spadet. Nu ska soppan stå och sjuda i cirka en och en halv timme. Det ger mig tillfälle att ta hand om disken samt förbereda pannkakssmeten.




Smeten gör jag genom att blanda tre deciliter mjöl med närmare en tesked flingsalt. I receptet står det att man ska nöja sig med en halv tesked salt, men jag tar lite extra eftersom jag ibland får höra att jag är lite snål med just salt i min mat. Jag häller i tre deciliter mjölk i bunken med mjöl och salt, vispar i tre ägg och tar sedan de kvarvarande tre decilitrarna mjölk. Närmare 50 g smält smör blir smetens sista ingrediens.

Soppan fortsätter att koka och jag adderar lite vatten vartefter för att den inte ska bli för krämig eller ännu värre - grötig. När det har gått lite drygt en och en halv timme fiskar jag upp fläskläggen och skär den i mindre bitar. Jag rör runt i soppan och kan konstatera att ärtorna är färdigkokta samt att konsistensen börjar närma sig den rätta. Köttet har blivit föredömligt mört och faller sönder utefter fibrerna. De färdigskurna bitarna åker tillbaka i soppan under omrörning. Efter lite avslutande uppsaltning är det dags för servering. Pannkakorna passade jag på att steka upp parallellt med att jag lade sista handen vid soppan och de ligger och håller värmen i en försiktigt uppvärmd ugn.

Sopptallrikarna garneras med timjankvistar och bärs ut till bordet. Pannkakorna serveras med blåbärs-, hallon-, jordgubbssylt och grädde. Allt som saknas är en varsin mässingskopp med välkyld punsch.




Mina föräldrar, Mariana och jag är mycket nöjda med slutresultatet. Soppan är mustig med mycket smak utan att bli stabbig eller överlastad. Allt som allt var det ett mycket väl godkänt första försök.


P.S. Pannkakorna blev också bra. D.S.


Att tänka på inför nästa gång:
  • Skaffa en större gryta/kastrull tlll soppan. Den här gången blev det väl trångt mot slutet. 
  • Prova med färsk timjan istället för torkad dito. 
  • Testa att ha i lite socker i pannkakssmeten. 
  • Skaffa vettig senap till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar